Lees in 2 minuten
Gepubliceerd op 22-08-2024
Export Blog KennisRogier Roerade
Account Manager
5 tips voor een duurzaam logistiek proces
Het implementeren van duurzame logistieke processen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenefficiënt en gunstig voor de reputatie van een bedrijf zijn. Hier zijn vijf tips voor Supply Chain Managers die graag duurzamere logistieke processen willen realiseren.
1. Digitalisering en automatisering
Om de efficiëntie te vergroten en de papierstroom te verminderen, is het gebruik van geavanceerde software onvermijdelijk. Het helpt organisaties bij het doen van douaneaangiften, de tracking van het transport en bij het documentbeheer. De processen – en daarmee de algehele supply chain – worden versneld en bovendien wordt de kans op het ontstaan van fouten geminimaliseerd.
2. Optimale routeplanning
Om het brandstofverbruik en de daarbijhorende CO2-uitstoot te verminderen, is het belangrijk om het transport zo efficiënt mogelijk te plannen. Het implementeren van een geavanceerd routeplanningssysteem kan bijdragen aan het bepalen van de meest milieuvriendelijke routes. De mogelijkheid om voertuigen te tracken, biedt daarbij ondersteuning. Naast dat je hierdoor als organisatie duurzaam bezig bent, zorg je hiermee ook nog eens voor een besparing op de transportkosten.
3. Groene verpakkingen
Wil je jouw logistieke processen nog verder verduurzamen, kies dan voor groene verpakkingen. Denk hierbij aan duurzame verpakkingsmaterialen, zoals gerecycled karton of plastic dat biologisch afbreekbaar is. Dit zorgt voor een vermindering van het afval, waardoor de impact op het milieu klein is. Bovendien is het goed voor het imago van jouw organisatie om je bezig te houden met het thema duurzaamheid.
4. Samenwerking met groene partners
Naast dat je als organisatie zelf duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, is het ook belangrijk om partners op te zoeken die hier hetzelfde over denken. Werk bijvoorbeeld samen met transporteurs die over een groen wagenpark beschikken. Hierdoor dragen jij en jouw partners een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de totale ecologische voetafdruk van de supply chain. Gezamenlijke duurzaamheidsdoelen worden hierdoor eerder behaald.
5. Continu verbeteringsproces
De strategie die je drie jaar geleden bedacht hebt, is nu allang niet meer actueel. Om die reden moet je blijven vernieuwen en verbeteren. Door regelmatig analyses uit te voeren aan de hand van data, ben je in staat om de duurzaamheidsinitiatieven van jouw organisatie te beoordelen en zo nodig te verbeteren. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van groene technologieën en ga erin mee. Om het vertrouwen en de betrokkenheid van belanghebbenden te vergroten, is het raadzaam om de voortgang en resultaten van duurzame bezigheden naar buiten te brengen.
5 tips voor een efficïenter exportproces
Mis geen nieuws meer
Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩
Nieuws & Kennis
Gerelateerde artikelen
Lees in 2 minuten
AEO-status: onmisbare vergunning of extra last?
Veel bedrijven die internationaal handelen lopen tegen steeds strengere douaneregels aan en worden steeds vaker geconfronteerd met grenscontroles, inspecties,...
Sander Bouman
Customs Consultant
Lees in 2 minuten
EUDR wetgeving vereisten en nodige voorbereiding
De EUDR is een opvolger van de European Timber Regulation (EUTR) die al sinds 2013 geldt. De verordening zou oorspronkelijk vanaf 30 december 2024 ingaan maar...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
Lees in 2 minuten
De 7 meest gemaakte fouten bij classificering en HS-codes
Het juist indelen van goederen volgens het Harmonized System lijkt op het eerste gezicht misschien een administratieve formaliteit. Maar iedereen die er in de...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
knowhow
knowhow
Wij maken het werk van importeurs en exporteurs eenvoudiger, efficiënter én leuker door onze unieke totaaloplossing en kennis van de internationale markt.
Verborgen risico's van onjuiste HS-codes
Impact van CERTEX op bedrijven