Software Vrouw achter computerscherm met daarop de software Stratech Shipment
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Twee mannen met elkaar in gesprek op een oranje bank achter een laptop.
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Vrouw gaat bij Scandia Gear door rek met werkkleding.
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Twee mannen in een studio een podcast aan het opnemen.
Shipment Knowhow de Podcast
Ga naar aflevering
Over ons Drie mensen met elkaar in gesprek op de gang voor een whiteboard
Over Stratech Logistic
Lees meer
Prijsopgave aanvragen
Software Software Vrouw achter computerscherm met daarop de software Stratech Shipment
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Twee mannen met elkaar in gesprek op een oranje bank achter een laptop.
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen Vrouw gaat bij Scandia Gear door rek met werkkleding.
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Twee mannen in een studio een podcast aan het opnemen.
Shipment Knowhow de Podcast
Ga naar aflevering
Over ons Over ons Drie mensen met elkaar in gesprek op de gang voor een whiteboard
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Prijsopgave aanvragen
Kennisbank

Lees in 5 minuten

Gepubliceerd op 23-04-2025

Douane
John Schutten

Product Manager

Belangrijkste douanenieuws [update april]

Nu de lente in volle gang is en april plaatsmaakt voor mei, is het tijd voor een nieuwe douane-update.

In deze blog nemen we je mee langs de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van douane. Denk aan wijzigingen in wetgeving, nieuwe verplichtingen op het gebied van duurzaamheid en het hervormen van onze douane-unie.

Onze collega John zet de belangrijkste veranderingen voor je op een rij en legt uit wat dit betekent voor jouw dagelijkse werk. In deze douane-update behandelen we:

  1. CERTEX
  2. CBAM - Reductie CO2
  3. Centralized Clearance
  4. EUDR - Ontbossingswet
  5. Hervorming douane-unie

1. CERTEX 
EU-systeem voor niet-douaneformaliteiten 

Op 17 mei 2025 start Douane Nederland met de eerste fase van CERTEX, een nieuw Europees systeem dat geautomatiseerd controles uitvoert op 11 niet-douaneformaliteiten.

Lange tijd was er onduidelijkheid over de gevolgen van CERTEX voor het bedrijfsleven en het aangifteproces. Binnen het Overleg Douane Bedrijfsleven hebben we daarom sterk aangedrongen op heldere communicatie, zodat bedrijven zich goed kunnen voorbereiden op deze verandering en klaar zijn op het moment van invoering.

Wat er verandert in fase 1

In de eerste fase controleert CERTEX op Ozonlaag Afbrekende Stoffen (OAS). Vanaf 17 mei verloopt deze controle volledig via dit nieuwe EU-systeem. Dit heeft impact op bedrijven die met deze formaliteit te maken hebben en douaneaangiften (laten) indienen. Ter voorbereiding op CERTEX adviseren wij de volgende acties: 

  • Vergunning: Zorg dat je over een correct geregistreerde vergunning beschikt en deze correct vermeldt in je aangiften.
  • Vulling DMS-aangifte: Vul je aangiften in DMS correct in. Meer informatie vind je hier.

Let op: Voor DVA-aangiften verandert er voorlopig niets, maar dit zal op termijn wél gebeuren.

Vooruitblik: val je onder CERTEX?

Andere EU-lidstaten die al aangesloten zijn op CERTEX rapporteren weinig tot geen problemen. De volgende formaliteiten worden binnenkort ook via CERTEX afgehandeld:

  • Fase 2: Cultuurgoed - 21 juni 2025
  • Fase 3: F-Gassen - 26 juli 2025

Onderzoek of jouw bedrijf onder één van de 11 niet-douaneformaliteiten valt en start tijdig met de voorbereidingen. CERTEX verandert de manier van aangifte doen – zorg dat je er klaar voor bent. Meer informatie over de impact van CERTEX lees je in deze blog.

2. CBAM - Reductie CO2
Deadline Q1-rapportage: 30 april 2025

CBAM is een nieuw Europees mechanisme dat de CO2-uitstoot bij import belast. De invoering vindt gefaseerd plaats, met een overgangsperiode die loopt tot eind 2025.

De Europese Commissie heeft ingezien dat aanpassingen op het gebied van duurzaamheid nodig zijn om de concurrentiepositie van de EU te beschermen en de administratieve lasten voor bedrijven te minderen. Daarom zijn de regels rondom CBAM onlangs versoepeld. 

Wat is er zoal veranderd?

  1. Rapportageplicht: Alleen importeurs die jaarlijks 50 ton of meer aan CBAM-goederen invoeren, zijn nog verplicht elk kwartaal te rapporteren. Onder deze grens ben je vrijgesteld — behalve bij import van waterstof of elektriciteit.

  2. Emissiegegevens: Het aanleveren van werkelijke emissiegegevens is niet langer verplicht. Je mag standaardwaarden gebruiken of aangeven dat gegevens ontbreken. Onderbouwing is niet meer nodig.

  3. Toegelaten CBAM-aangever: Vanaf 1 januari 2026 mogen CBAM-goederen alleen worden geïmporteerd door een ‘Toegelaten CBAM-aangever’ of via een erkend Indirect Vertegenwoordiger. Zonder deze status geeft de Douane je goederen niet meer vrij.

    De registratie hiervoor is nu geopend. Verwacht je minder dan 50 ton per jaar te importeren? Wacht dan met het aanvragen van de status Toegelaten CBAM-aangever tot september. Mogelijk komt de Europese Commissie nog met aanpassingen die deze aanvraag voor importeurs onder de 50 ton overbodig maakt.

  4. Indirecte Vertegenwoordiging: CBAM-goederen mogen nu alleen worden ingevoerd onder Indirecte Vertegenwoordiging. In dat geval is de logistiek dienstverlener verantwoordelijk voor de aankoop van emissierechten. Er liggen voorstellen om dit aan te passen, maar het is nog onduidelijk of en wanneer dit zal gebeuren. 

Heb je in Q1 van 2025 al meer dan 50 ton aan CBAM-goederen geïmporteerd? Zorg dan dat je vóór 30 april 2025 je CBAM-rapportage indient.

 

3. Centralized Clearance
Al je douaneaangiften via één EU-lidstaat

Bedrijven met vestigingen in meerdere EU-landen konden tot nu toe hun douaneproces met een SASP-vergunning centraliseren. In de praktijk was dit echter complex en omslachtig.

Dat verandert met de komst van Centralised Clearance (CC). Deze nieuwe regeling maakt het centraliseren van je aangifteproces in één EU-lidstaat een stuk eenvoudiger. Volgens de huidige douaneplanning kan je als Nederlands bedrijf met AEO-C vergunning vanaf 1 november 2025 al je aangiften afhandelen via één gekozen lidstaat, op voorwaarde dat je daar gevestigd bent. Meer weten? In deze blog lees je meer over Centralized Clearance.

Gebruik je nu een SASP-vergunning? Begin dan op tijd met de voorbereidingen! SASP vervalt bij de invoering van CC. Een herbeoordeling van je vergunning kan tot 90 dagen duren.

Stratech Shipment geschikt voor Centralized Clearance

De Nederlandse Douane heeft de officiële specificaties nog niet gepubliceerd. We zijn inmiddels begonnen met de nodige voorbereidingen om onze software aan te passen op deze Europese regelgeving. Zo kan je straks al je douaneaangiften uit verschillende EU-landen eenvoudig met Stratech Shipment verwerken, mits je in het bezit bent van Centralized Clearance.

Voor bedrijven met vestigingen in meerdere EU-landen is dit echt een kans. Dus, wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op


4. EUDR - Ontbossingswet
Deadline van 30 december 2025 nadert

In tegenstelling tot vorig jaar is de Europese Unie dit jaar wél klaar voor de invoering van de European Union Deforestation-free Regulation (EUDR). Deze Europese wetgeving verplicht bedrijven aan te tonen dat hun producten zoals hout, cacao, koffie, soja, rubber, rundvlees en palmolie niet bijdragen aan ontbossing

Voor kleine en microbedrijven die vóór 31 december 2020 bij de KVK ingeschreven zijn, geldt een uitgestelde deadline: zij moeten vanaf 30 juni 2026 aan de EUDR voldoen. Hoewel de invoering eerder van EUDR werd uitgesteld, rekenen sommige bedrijven opnieuw op uitstel. Dat is echter onwaarschijnlijk. De EU is vastbesloten haar klimaatdoelen te behalen. De kans is dus zeer reëel dat de EUDR-verplichting op 30 december 2025 nu gewoon ingaat. 

Ook de Douane heeft een overzicht met veelgestelde vragen en praktische informatie op haar website gepubliceerd om bedrijven te helpen bij de voorbereidingen.

Hulp nodig met EUDR?
Wacht dus niet langer af en start nu met het voorbereiden op EUDR. Hulp nodig? Onze Customs Consultants staan je bij met raad en daad. Lees hier verder.

5. Hervorming douane-unie
Politieke bereidheid tot verandering lijkt groot

Er is momenteel geen nieuwe informatie over het hervormen van onze douane-unie. Het voorstel van de Europese Commissie moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Toch lijkt de politieke wil groot om dit voorstel snel goed te keuren. Het huidige Douane Wetboek van de Unie is inmiddels tien jaar oud en sluit onvoldoende aan bij de huidige marktsituatie. Daarnaast is gebleken dat Europese douanediensten nu moeite hebben met het toezicht houden op de goederenstromen, vooral in de e-commerce. Verandering is dus noodzakelijk.

De Europese douane-unie staat op het punt de meest ingrijpende en ambitieuze hervorming sinds haar oprichting te ondergaan. Blijf dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meer weten? Download dan ons trendrapport, waarin we de hervorming van onze douane-unie behandelen en van andere waardevolle kennis op het gebied van import en export delen.


6. Stratech Logistic
Onze knowhow helpt je echt vooruit

In dit dynamische douanelandschap heb je een partner nodig die verder gaat dan alleen het leveren van software. Stratech Logistic houdt je voortdurend geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en helpt je om vooruit te denken.

Zo garandeer je de continuïteit van je douaneprocessen en voorkom je complicaties. Lees hier de ervaringen van andere bedrijven die al gebruikmaken van onze software en knowhow.
 

Efficiënter exporteren over zee

In deze whitepaper waardevolle tips voor het slimmer en efficiënter inrichten van jouw export over zee.
Download nu

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩