Lees in 1 minuut
Gepubliceerd op 02-10-2018
Export Import DouaneJurjen Groeneveld
Customs Consultant
Douanekennis voor exporteurs: must-have of leuke extra?
Iedereen die douaneaangiften doet of laat doen, moet basiskennis van douaneprocedures hebben. Zelfs als je dit uitbesteedt. In deze blog legt we uit waarom die kennis zo belangrijk is en hoe je die eenvoudig opbouwt.
Waarom douanekennis zo belangrijk is
Voor het doen van douaneaangiften is specifieke kennis nodig. De Douane hanteert duidelijke regels die invloed hebben op de invoer en uitvoer van goederen. Wie fouten maakt of belangrijke details mist, loopt het risico op vertragingen, boetes of inbeslagname van goederen.
Wat veel mensen niet weten, is dat je als bedrijf altijd zelf verantwoordelijk bent voor de inhoud van je aangifte. Ook als je een expediteur of logistiek dienstverlener inschakelt. Daarom is het belangrijk dat je weet wat er gebeurt en dat je kunt controleren of alles klopt.
Douanekennis is geen leuke extra, maar een noodzakelijke basis voor iedereen die met internationale handel te maken heeft.
Hoe je de kennis op niveau brengt
De meest directe en impactvolle manier om je kennis over export en douane te vergroten, is via gerichte opleidingen en trainingen. Denk aan gerenommeerde aanbieders zoals Evofenedex, Douaneopleidingen.nl en andere gespecialiseerde instituten.
Een uitstekende start is de Basisopleiding Declarant van Evofenedex. Deze opleiding biedt een solide fundament in douanewetgeving en praktijk. Voor organisaties die breder willen investeren in kennis, verzorgen wij ook incompany trainingen. Hiermee til je het kennisniveau van je hele team naar een hoger niveau en borg je douane-expertise duurzaam binnen je organisatie.
- Ons advies: Laat minimaal één medewerker de opleiding tot declarant volgen. Zorg daarnaast dat andere relevante collega’s een passende douanetraining krijgen.
Met deze kennis kun je niet alleen het werk van je logistiek dienstverlener beter beoordelen, maar ben je ook voorbereid op wetswijzigingen en nieuwe douaneregels. Zo voorkom je onnodige risico’s zoals btw-naheffingen, boetes en vertragingen.
Conclusie: must-have of leuke extra?
Fouten in douaneaangiften kunnen grote gevolgen hebben. Denk aan boetes of stilstaande goederen. Daarom is douanekennis geen luxe, maar een noodzaak. Door te investeren in kennis voorkom je problemen en til je je organisatie naar een hoger niveau.
Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die internationaal handelen hun aangiften zelf doen? In onze whitepaper lees je hoe zij dat aanpakken. Je leert ook in vijf duidelijke stappen hoe je zelf douaneaangiften kunt doen.
Download de whitepaper hieronder of klik hier.
Bekijk het trainingsoverzicht
Shipment trainingen
Bekijk het meeste recente trainingsoverzicht
Wij geven onder andere trainingen op het gebied van Douane, oorsprongsdocumenten en legalisaties.
Mis geen nieuws meer
Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩
Nieuws & Kennis
Gerelateerde artikelen
Lees in 1 minuut
Ex Works, FCA of DDP? Zo kies je de juiste Incoterm
Veel bedrijven kiezen bij export buiten de EU nog steeds voor Ex Works (EXW). Op papier lijkt dit een voordelige keuze. De koper regelt immers (bijna) alles...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
Lees in 1 minuut
EU zet nieuwe stap in modernisering douane-unie
De Europese Unie is bezig met een flinke modernisering van haar douanewetgeving. Eind juni 2025 zijn de EU-lidstaten het eens geworden over een gezamenlijke...
Sander Bouman
Customs Consultant
Lees in 1 minuut
Centralised Clearance: wat het AEO-bedrijven concreet oplevert
Met Centralised Clearance kan je straks al je douaneaangiften bij één douanekantoor indienen in het land waar je gevestigd bent. Ook als je goederen zich in...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
knowhow
knowhow
Wij maken het werk van importeurs en exporteurs eenvoudiger, efficiënter én leuker door onze unieke totaaloplossing en kennis van de internationale markt.
EU zet nieuwe stap in modernisering douane-unie
Centralised Clearance: wat het AEO-bedrijven concreet oplevert