Blog | Stratech Logistic

EUDR wetgeving vereisten en nodige voorbereiding

Geschreven door Customs Consultant | 25-mrt-2025 12:59:11

De EUDR is een opvolger van de European Timber Regulation (EUTR) die al sinds 2013 geldt.

De verordening zou oorspronkelijk vanaf 30 december 2024 ingaan maar is met 12 maanden uitgesteld tot 30 december 2025. Hierdoor hebben bedrijven extra tijd om zich voor te bereiden.

Wat houdt EUDR-wetgeving in?

De EUDR schrijft voor dat het verboden is om goederen en producten op de markt te brengen die bijdragen aan ontbossing of aantasting van bossen. Bovendien moeten deze producten legaal geproduceerd zijn. Dit betekent dat producten afkomstig uit gebieden die na 30 december 2020 zijn ontbost, niet op de EU-markt mogen worden gebracht of geëxporteerd.

De verordening geldt voor grondstoffen die worden gezien als de voornaamste veroorzakers van ontbossing en aantasting van bos. Dit zijn: runderen, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout. En producten afgeleid van deze grondstoffen zoals leer, chocolade en meubels.

De EUDR is van toepassing op alle marktdeelnemers en handelaren die een van de zeven bovengenoemde producten of grondstoffen binnen de EU willen importeren, exporteren of produceren. Particulieren zijn uitgezonderd. Grote bedrijven moeten vanaf 30 december 2025 voldoen aan de eisen. Kleine ondernemingen moeten voldoen vanaf 30 juni 2026.

Wat betekent het voor mijn bedrijf en wat verandert er?

De verordening vereist dat je moet kunnen aantonen of je producten legaal geproduceerd zijn en niet bijdragen aan ontbossing.

Als bedrijf moet je een aan strenge due diligence eisen (gepaste zorgvuldigheid) voldoen en volledige transparantie bieden over de herkomst van je producten. Dit houdt in dat je inzicht moet hebben in gedetailleerde gegevens in de keten. Zoals informatie over je leveranciers en het verkrijgen van volledig inzicht in de supply chain en de materialen, grondstoffen en processen die aanbod komen.

Per zending dien je een Due Diligence Statement (DDS) aan te maken in het TRACES-systeem van de EU. Elke invoer- en uitvoer aangifte moet vervolgens verwijzen naar dit DDS, voordat deze wordt vrijgegeven.

Wat moet ik doen en hoe bereid ik mij voor op EUDR?

Als je onvoldoende voorbereid op de EUDR heb je grote kans op logistiek oponthoud. Zorg daarom dat je ruim op tijd voorbereid. Dit kan door het volgende te doen:

  1. Inventariseer of je goederen onder de verordening vallen
  2. Stel vast of de goederen onder een uitzondering vallen om te bepalen of een DDS nodig is
  3. Zorg dat je de benodigde gegevens gaat vastleggen. Dit vereist afstemming met leveranciers, producenten, maar wellicht ook nog toeleveranciers verder in de keten
  4. Het is handig om je alvast bekend te maken met de online tool TRACES voor het aanmaken van een DDS. De EU heeft hiervoor speciaal een training platform ingericht.
  5. Zorg ook dat je de vastgelegde gegevens eenvoudig kan gebruiken in het aangifte proces. Je moet namelijk uitgebreide risicoanalyse uitvoeren en deze rapporteren.

Wat zijn de gevolgen als ik mij niet aan de EUDR hou?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de EUDR in Nederland. Zij zullen inspecties uitvoeren bij importerende, exporterende en producerende bedrijven om ervoor te zorgen dat zij aan de wetgeving voldoen.
 

Naast de vereisten biedt EUDR ook kansen en voordelen

  1. Duurzaamheid en reputatie: Door te voldoen aan de EUDR kunnen bedrijven hun inzet voor duurzaamheid aantonen, wat kan leiden tot een verbeterde reputatie en concurrentievoordeel.
  2. Toegang tot de EU-markt: Bedrijven die aan de EUDR voldoen, behouden toegang tot de lucratieve EU-markt, terwijl niet-conforme bedrijven mogelijk worden uitgesloten.
  3. Risicobeheer: Het implementeren van due diligence-processen helpt bedrijven om risico's in hun toeleveringsketen te identificeren en te verkleinen, wat kan leiden tot efficiëntere operaties en kostenbesparingen op de lange termijn.

Hulp nodig bij EUDR? Stel ons je vraag of plan een gratis adviesgesprek in! Neem hier contact op.