Blog | Stratech Logistic

Fytosanitair certificaat wordt digitaal: wat exporteurs moeten weten

Geschreven door Onboarding Consultant | 15-mei-2024 10:03:20

Steeds meer landen maken gebruik van elektronische fytosanitaire certificaten, ook wel e-Phyto's genoemd. Dat betekent dat de uitwisseling van certificaten voor plantaardige export niet langer op papier, maar volledig digitaal verloopt.

Maar wat houdt deze verandering precies in? En wat zijn de gevolgen voor exporteurs? In deze blog lees je wat je moet weten over de overstap naar elektronische fytosanitaire certificaten en hoe je je hierop kan voorbereiden.

 

Eerste sectoren al over op e-Phyto

De NVWA is gestart met een gefaseerde invoering van het e-Phyto via het systeem E-CertNL. De volgende sectoren zijn inmiddels succesvol overgestapt:

  • Snijbloemen en potplanten (CST)
  • Bomen en jongen planten (CBN)
  • Bloembollen (CBB)

Hoewel aanvankelijk gepland was dat ook andere sectoren per 1 mei 2024 zouden overstappen, is deze datum uitgesteld naar 1 september 2024. Dit geeft bedrijven extra tijd om hun processen aan te passen aan de nieuwe digitale werkwijze.

 

Verenigd Koninkrijk als eerste land actief met e-Phyto

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is het eerste land dat actief e-Phyto’s ontvangt van de NVWA. In de komende maanden wordt dit uitgebreid naar andere landen die ook in staat zijn om elektronische certificaten te ontvangen en verwerken.

Let op! - Voor de export naar het VK gelden extra eisen. Zo moeten onder andere de volgende gegevens verplicht worden meegestuurd:

  • Zendingsgegevens op partijniveau;
  • Informatie over de grensovergang (waar de zending het VK binnenkomt);
  • Specificatie van handelseenheden.

Zonder correcte digitale documentatie kunnen vertragingen of afkeuring van zendingen ontstaan.

 

Wat betekent dit voor exporteurs?

De overstap naar de elektronische e-Phyto heeft gevolgen voor exporteurs in de aangesloten sectoren. In vergelijking met de papieren werkwijze vraagt het e-Phyto om meer en nauwkeurigere gegevensinvoer via e-CertNL. Denk hierbij aan:

  • Aanvullende velden die verplicht moeten worden ingevuld;
  • Een extra exportkenmerk per orderregel of deelzending;
  • Nieuwe eisen voor correcte en tijdige aanlevering van gegevens.

Je kan deze informatie zowel handmatig als geautomatiseerd invoeren in het e-CertNL-portaal. Houd er rekening mee: hoe meer je handmatig invoert, hoe groter de kans op fouten — en die kunnen leiden tot vertragingen of zelfs boetes.

Geautomatiseerd je fytosanitair certificaat aanvragen via e-CertNL

Het automatiseren van de gegevensinvoer in e-CertNL helpt om fouten te minimaliseren en zorgt voor een efficiënter exportproces. Voor veel bedrijven is dit dé manier om hun werkwijze toekomstbestendig te maken.

Wil je weten hoe je jouw processen kan automatiseren en welke oplossingen er zijn voor de digitale aanlevering van certificaatgegevens bij e-CertNL?

Neem contact met ons op of lees hier meer over de mogelijkheden.