Blog | Stratech Logistic

Impact van douanesysteem CERTEX op bedrijven

Geschreven door Customs Consultant | 27-mrt-2025 10:26:51

Douane Nederland implementeert momenteel een nieuw systeem: CERTEX, een centraal platform dat de koppeling tussen alle EU-douaneautoriteiten en achterliggende EU-systemen verzorgt.

Door CERTEX kan de controle op niet-douaneformaliteiten gestandaardiseerd en efficiënter worden uitgevoerd. In deze blog legt onze Customs Consultant Jurjen uit:

  • Wat is CERTEX;

  • Wat is de impact hiervan op het bedrijfsleven;

  • Welke acties moet je nu al in gang zetten.

 




Wat is CERTEX?

De wet vereist dat er één digitaal loket is voor alle douanes uit de EU. Dit zorgt voor één gestandaardiseerde werkwijze voor alle instanties die toezicht houden op de goederenstromen. CERTEX is een nieuw Europees systeem voor het geautomatiseerd verwerken van niet-douaneformaliteiten. Dit zijn verplichtingen buiten de douanewetgeving waar je als bedrijf aan moet voldoen bij de invoer, uitvoer of opslag van goederen.

Denk hierbij aan milieuvoorschriften, gezondheidsregels of productquota. CERTEX koppelt douaneaangiften direct aan vergunningen, quota en certificaten. Hierdoor kunnen de douane- en andere EU-handhavingsinstanties sneller en efficiënter controleren of je goederen aan alle wetgeving voldoen. 

 

Standaardisatie en de gevolgen

CERTEX zorgt voor een gestandaardiseerde werkwijze binnen de EU. Dit betekent dat alle douaneautoriteiten en bedrijven volgens dezelfde procedures werken.

De belangrijkste gevolgen zijn:

  • Standaardisatie van bescheidcodes – Door CERTEX wordt er een standaardisatie op bescheidcodes doorgevoerd. Dit kan de manier veranderen waarop je deze codes nu invult in je douaneaangifte.
  • Automatische controles – De douanesystemen DMS en DVA worden aan CERTEX gekoppeld. Bescheidcodes en vergunningen worden direct geverifieerd. Een onjuiste of onvolledige douaneaangifte zal dus straks automatisch door het aangiftesysteem worden afgewezen.
  • Informatie aanleveren – Het invullen van licenties bij de handhavingsinstantie(s) die toezien op een bepaalde niet-douaneformaliteit kan meer informatie vereisen om aan CERTEX-eisen te voldoen.

Impact op automatisering

In het douanesysteem DMS zullen business rules veranderen. Deze wijzigingen worden pas begin april bekend gemaakt, samen met de invulinstructie voor bescheidcodes en afschrijfhoeveelheden. Verifieer of een van je goederencodes onder de niet-douaneformaliteiten valt. Daarna kan je bepalen of je automatisering voldoet aan de nieuwe richtlijnen.

Als je bescheidcodes via je ERP naar je douaneapplicatie voor het geautomatiseerd opmaken van aangiften, moet je deze koppeling aanpassen op de nieuwe CERTEX-eisen. Mogelijk dat je ook de vastlegging van bescheidcodes en afschrijfhoeveelheden in het ERP moet veranderen.

Implementatieplanning van CERTEX

CERTEX wordt gefaseerd ingevoerd. Per 17 mei worden Ozonlaag Afbrekende Stoffen als eerste via dit nieuwe systeem verwerkt. Vervolgens komen F-gassen aan de beurt, zoals in airco’s en koelkasten. De overige 9 formaliteiten worden later toegevoegd.

Vanaf 1 januari 2026 moeten alle 11 niet-douaneformaliteiten via CERTEX lopen. Het is nog niet bekend wanneer de regelingen Vervoer, Opslag en IIAA worden aangesloten.

Meer weten? Lees hier het volledig bericht van de Douane.

Conclusie

CERTEX maakt de verwerking van douaneaangiften en niet-douaneformaliteiten efficiënter. Stem je processen af op dit nieuwe systeem. Zo voorkom je afgekeurde aangiften en herstelwerk.

Zorg ervoor dat je klaar bent voor de veranderingen die CERTEX met zich meebrengt. Vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op met ons.