Oplossingen Navigation-Logistic-Oplossingen-Listing-Resources
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Succesverhalen Navigation-Logistic-Succesverhalen-Listing-Resources
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Blog-DMS-Uitvoer-live-twee
1ste Stratech-klant met IIAA gestart met DMS 4.1
Lees meer
Over ons Navigation-Logistic-Over-Ons-Listing-Resources
Over Stratech Logistic
Lees meer
Contact Download Shipment brochure
Oplossingen Oplossingen Navigation-Logistic-Oplossingen-Listing-Resources
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Succesverhalen Succesverhalen Navigation-Logistic-Succesverhalen-Listing-Resources
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Blog-DMS-Uitvoer-live-twee
1ste Stratech-klant met IIAA gestart met DMS 4.1
Lees meer
Over ons Over ons Navigation-Logistic-Over-Ons-Listing-Resources
Over Stratech Logistic
Lees meer
Contact Contact Zoeken Download Shipment brochure
Kennisbank

Lees in 1 minuut

Gepubliceerd op 01-10-2018

DMS
John Schutten

Product Manager

Overgang van AGS naar DMS | Een douanewijziging met grote impact

Eind 2016 werd het douanesysteem SAGITTA volledig vervangen door het nieuwe aangiftesysteem AGS. Na een onstuimige beginperiode worden sindsdien alle opslag-, invoer- en uitvoeraangiften verwerkt met behulp van AGS. Op dit moment werkt de Nederlandse Douane hard aan een grote update voor het AGS-systeem. 

Deze release is nodig ter voorbereiding op de laatste fase van de implementatie van AGS (bekend als AGS4). Het laatste onderdeel van de implementatie betreft de vervanging van de huidige oplossingen voor de maandaangifte (SPA, GPA). Deze douanewijziging zal ook impact hebben op alle aangevers die nu via AGS opslag-, invoer- of uitvoeraangiften indienen.

 

Nederlandse Douane moet voldoen aan de eisen van het DWU

In het Douanewetboek van de Unie (DWU) staat dat alle aangiftegegevens elektronisch op basis van bijlage B van Verordening 2015/2446 (de GVo.DWU) moeten worden uitgewisseld. Als gevolg van dit Europees besluit dient de Nederlandse Douane het nieuwe EU Datamodel te implementeren binnen AGS.

Het douanesysteem AGS krijgt na deze update een nieuwe naam: Douaneaangiften Management Systeem (DMS). Behalve de naamswijziging heeft deze update impact op alle aangevers (ook de softwareleveranciers) die nu opslag-, invoer- en uitvoeraangiften indienen bij de Nederlandse Douane via het AGS-systeem.

 

Douane Management Systeem gebaseerd op ander datamodel

Volgens de Douane heeft deze wijziging een middel- tot grote impact. Naast de implementatie van het nieuwe datamodel verwacht de Douane ook de verwerking van controlebevindingen te verbeteren. Deze aanpassing houdt in dat de Douane straks, naar aanleiding van een controlebevinding, de benodigde aanvullende informatie ook via DMS kan opvragen bij de aangever. De aangever kan deze aanvullende informatie vervolgens ook via het nieuwe DMS versturen.

 

De overgang van AGS naar DMS: wat kun je verwachten?

De overgang van AGS naar DMS heeft sowieso impact op je douanesoftware. Zeer waarschijnlijk ook op de bedrijfssystemen (ERP, WMS) en de interfaces tussen de verschillende systemen. De Douane streeft ernaar dat alle aangevers, die nu opslag-, invoer- en uitvoeraangiften indienen via AGS, uiterlijk 1 september 2022 volledig over zijn op DMS.

Voor het migreren van alle bedrijven van AGS naar DMS gaat de Douane een vergelijkbare implementatie-strategie hanteren als bij de overgang van SAGITTA naar AGS. Hoewel er momenteel nog veel onduidelijkheden zijn, dien je als aangever alvast rekening te houden met deze wijziging en daar waar mogelijk (financiële) middelen en capaciteit te reserveren.

De overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

Download de 10 praktische tips voor een zorgeloze overgang.
Download

Meld je aan voor onze updates

Net als 2600+ andere professionals en ontvang exclusieve content 🤩