Blog | Stratech Logistic

Risico's van onjuiste oorsprongsdocumenten

Geschreven door Customs Consultant | 22-apr-2025 7:36:10

Als exporteur ben je ongetwijfeld bekend met de noodzaak om je exportdocumenten goed in orde te hebben. Maar ben je je bewust van de risico’s van een onjuist oorsprongsdocument? In deze blog leggen we je uit wat het belang van een juiste oorsprong is en welke risico’s je loopt wanneer je documentatie onjuist is.

 



Wat is oorsprong en waarom is dit belangrijk?

De oorsprong van een product verwijst naar het land waar het product is geproduceerd of ingrijpend bewerkt. Het vaststellen van het land van oorsprong is cruciaal voor het toepassen van korting op, of vrijstelling van het invoertarief, maar ook bij handelspolitieke maatregelen.

Oorsprongsdocumenten, zoals CVO, EUR.1, EUR-MEd of REX verklaring, zijn er om deze informatie te verifiëren en te garanderen dat een product in overeenstemming is met de geldende oorsprongs- en handelsregels.

Bij oorsprongsdocumenten zijn onder te verdelen in twee soorten: preferentiële en niet-preferentiële oorsprong. Hieronder leggen we je kort uit wat het inhoudt en wat het verschil is.

 

Preferentiële vs niet-preferentiële oorsprong

Het is belangrijk om te begrijpen dat er twee verschillende soorten oorsprong bestaan: preferentiële en niet-preferentiële oorsprong. In het geval van preferentiële oorsprong is er een handelsovereenkomst. Goederen uit bepaalde landen hebben in dat geval recht op lagere invoerrechten of zelfs volledige vrijstelling van invoerheffingen. Het land van oorsprong kan dus direct invloed hebben op de kosten en de competitieve positie van jouw bedrijf. Voorbeelden van deze oorsprongsdocumenten zijn: EUR.1, EUR-Med of REX verklaring

Bij niet-preferentiële oorsprong gaat het om handelspolitieke maatregelen. Sommige landen weigeren om politieke, economische of gezondheidsredenen producten uit bepaalde landen. Lever je producten aan zo’n land? Dan wil men weten in welk land die producten zijn gemaakt. Zo houden ze producten tegen die uit een land komen waarvoor een handelspolitieke maatregel geldt. Hiervoor wordt het CVO (Certificaat van Oorsprong) gebruikt.

 

Risico's van onjuiste oorsprongsdocumenten

Een groot risico voor importeurs en exporteurs is het niet juist documenteren van het land van oorsprong. Fouten in de oorsprongsdocumenten kunnen ernstige gevolgen hebben. De belangrijkste risico’s zijn:

  • Preferentieel
    Verlies van het verlaagde tarief of vrijstelling van invoerrechten. Wanneer je oorsprongsdocument onjuist is of je kan de oorsprong niet bewijzen dan kan het zijn dat je geen gebruik kan maken van deze voordelen.
  • Niet-preferentieel
    Een ontbrekend of onjuiste CVO zorgt dat de goederen stil komen te staan bij de grens en het land van bestemming niet in mogen. De zending loopt dan vertraging op waardoor je een langere doorlooptijd hebt. 

Hoe kan je fouten in oorsprong voorkomen?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn welk document vereist is voor je zending. Dit is afhankelijk van oorsprongsregels per land, product en handelsakkoord. Check gemakkelijk welk document je nodig hebt op Access2Markets.

Volg ook deze handige tips:

  • opleiding en training: Zorg ervoor dat jij en je medewerkers goed op de hoogte zijn van de regels rondom oorsprong en het invullen van de juiste documenten.
  • Samenwerken met experts: Het kan nuttig zijn om samen te werken met een specialist op het gebied van oorsprong en handelsdocumenten. Zij kunnen je helpen met het correct invullen van je oorsprongsdocumenten en je adviseren over de beste manier om te voldoen aan de regels.   
  • Gebruik betrouwbare software: Er zijn diverse softwaretools beschikbaar die bedrijven kunnen helpen bij het beheer van oorsprongsdocumenten en het volgen van de geldende wet- en regelgeving. Deze tools kunnen helpen om fouten te verminderen en de processen te versnellen   

Ondersteuning bij het vaststellen en correct toepassen van de oorsprongsregels en preferentiële regelingen 

Met onze expertise profiteer je maximaal van preferentiële tarieven en het juist toepassen van de oorsprongsregels.