Oplossingen Navigation-Logistic-Oplossingen-Listing-Resources
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Succesverhalen Navigation-Logistic-Succesverhalen-Listing-Resources
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Blog-DMS-Uitvoer-live-twee
1ste Stratech-klant met IIAA gestart met DMS 4.1
Lees meer
Over ons Navigation-Logistic-Over-Ons-Listing-Resources
Over Stratech Logistic
Lees meer
Contact Download Shipment brochure
Oplossingen Oplossingen Navigation-Logistic-Oplossingen-Listing-Resources
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Succesverhalen Succesverhalen Navigation-Logistic-Succesverhalen-Listing-Resources
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Blog-DMS-Uitvoer-live-twee
1ste Stratech-klant met IIAA gestart met DMS 4.1
Lees meer
Over ons Over ons Navigation-Logistic-Over-Ons-Listing-Resources
Over Stratech Logistic
Lees meer
Contact Contact Zoeken Download Shipment brochure
Kennisbank

Lees in 3 minuten

Gepubliceerd op 02-01-2023

DMS
John Schutten

Product Manager

Update over het nieuwe douanesysteem DMS [update dec]

In het kort

Zo vlak voor de feestdagen is er weer nieuws over het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS), de opvolger van de huidige douanesystemen AGS, GPA en SPA. In deze blog vertelt onze product manager John Schutten je alles over de laatste DMS-ontwikkelingen en de nieuwe uitrolplanning van de Douane.  

Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws over het nieuwe DMS direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis douane-update service!

Ja, ik wil me inschrijven

Van AGS naar DMS 4.1
Betreft opslag-, invoer- en uitvoeraangiften

De Douane was afgelopen zomer begonnen met de eerste fase van de migratie van AGS naar DMS 4.0. Helaas moest men de migratie on hold zetten vanwege de grote aansluitproblemen met de debiteurenadministratie. Niet alleen Nederland, maar ook andere EU-lidstaten hebben bij de Europese Commissie aangegeven meer tijd nodig te hebben voor het doorvoeren van alle IT-wijzigingen. De nieuwe deadline voor het afronden van het DMS 4.0 en DMS 4.1 project is nu 31 december 2023.

Inmiddels heeft de Douane in afstemming met de klankbordgroep DMS en Overleg Douane Bedrijfsleven een nieuwe planning opgesteld. Men verwacht dat iedereen die nu werkt met AGS, uiterlijk eind oktober 2023 gebruik maakt van DMS. Betreft dit jouw situatie? Dan ontvang je in januari wederom een uitnodiging vanuit de planningstool van de Douane. Je dient dan aan te geven wanneer je over wenst te gaan naar DMS.

Belangrijk!
Werk je met douanesoftware van Stratech? Dan regelen wij dit voor jou of je ontvangt van ons instructies. Ons doel: een soepele overgang van AGS naar DMS die jou zo min mogelijk tijd kost.

Fasering-DMS-40


Nog steeds geldt dat het realiseren van de bovenstaande planning afhankelijk is van een aantal voorwaarden. De afhankelijkheid voor softwareleveranciers zit voornamelijk in de beschikbaarheid van de Bedrijven Test Omgeving (BTO). Inmiddels is het mogelijk voor ons om naast de opslag- en invoeraangiften, ook de uitvoeraangiften (tot en met vrijgave goederen) in de BTO te testen.

Van GPA-SPA naar DMS 4.1
Betreft maanaangiften en douane-entrepot

De uitvraag die de Douane heeft gedaan onder alle IIAA-vergunninghouders is afgerond. De resultaten hiervan zijn gebruikt voor het opstellen van de nieuwe planning. Veel bedrijven hebben ervoor gekozen om niet langer gebruik te maken van hun vergunning en gaan aangiften doen onder de normale procedure. Dit betekent dat zij worden meegenomen in de planning voor migratie naar DMS 4.0.

De overige bedrijven - die dus wél hun vergunning willen behouden - zijn grofweg in 3 fasen ingedeeld. Ook alle vergunninghouders IIAA moeten vóór 31 december 2023 volledig over zijn op DMS 4.1. Ook hier start de Douane met een pilotfase voordat men begint met de daadwerkelijke migratie. Tijdens de pilotfase worden niet alleen de functionele en technische zaken belicht, maar bijvoorbeeld ook de diepgang van het herzieningsonderzoek als onderdeel van de nieuwe vergunning IIAA.  

Fasering-DMS-41

De Douane heeft aangegeven dat met bedrijven een individuele planning wordt afgestemd. Voor DMS 4.1 wordt er geen gebruik gemaakt van de planningstool zoals bij DMS 4.0. Hierbij geldt tevens dat vergunninghouders IIAA die ook aangiften in de normale procedure doen (DMS 4.0) de mogelijkheid hebben om één overstapmoment te kiezen.

Inmiddels is de Douane wel begonnen met het testen van de standaard aanbrengberichten in DMS 4.1. Wij wachten op de beschikbaarheid van de BTO om de uitwisseling van deze berichten met onze software te kunnen testen.

Als GPA-/SPA-vergunninghouder behoefte aan concrete informatie over DMS 4.1? Vraag dan naar ons stappenplan of word nu lid van de DMS Raad & Daad Alliantie.

Ontdek de alliantie

Auditfile Voorraad
Vervanger van de voorraadverloop GPA 

Vergunninghouders IIAA die kiezen voor scenario C én dus gebruik gaan maken van de ketenregeling, moeten naast DMS ook de nieuwe Auditfile Voorraad implementeren. Momenteel wordt binnen de werkgroep - waar wij onderdeel van zijn - samen met enkele IIAA-vergunninghouders een pilot uitgevoerd om zodoende vanuit de praktijk ervaring op te doen. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de toepassing van de ketenregeling.

Zo is recent besproken om de factuurgegevens op een andere manier onder te brengen om het niet onnodig complex te maken en toch alle praktijksituaties te kunnen ondervangen. De resultaten worden verwerkt in de documentatie en toelichting bij de specificaties. De ontwikkeling van de auditfile voorraad is inmiddels ook opgenomen in de planning van de Douane.

Meer weten over de Auditfile Voorraad en de impact van DMS 4.1. voor jouw organisatie, processen en automatisering? Neem dan contact met ons op!

Ontdek onze Auditfile Support

Whitepaper GPA-SPA naar DMS 4.1

In deze whitepaper 10 onmisbare tips om een succesvolle overgang van GPA-SPA naar DMS 4.1.

Download whitepaper

Lees deze whitepaper, in 5 minuten helemaal op de hoogte

Meld je aan voor onze updates

Net als 2600+ andere professionals en ontvang exclusieve content 🤩