Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Logistic-Navigation-Succesverhalen-CTA-Banner-Contact
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen Logistic-Navigation-Succesverhalen-CTA-Banner-Contact
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 3 minuten

Gepubliceerd op 04-10-2022

DMS
John Schutten

Product Manager

Van AGS, GPA-SPA naar het DMS douanesysteem [update okt]

Het najaar is begonnen en daarmee leek de overgang naar het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS) voor veel im-/exporteurs dichterbij te komen.

Toch maakt de Douane bekend: "De invoering van DMS wordt uitgesteld". Wat is er aan de hand? In deze blog houden we je als kennispartner op de hoogte van de laatste DMS-ontwikkelingen.

Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws over het nieuwe DMS direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis douane-update service.

Ja, hou me op de hoogte!

Status overgang van AGS naar DMS 4.0

De Douane was voortvarend begonnen met de eerste fase van de migratie van AGS naar DMS 4.0. Inmiddels zijn ook alle bedrijven met opslagaangiften in de normale procedure succesvol overgezet van AGS naar DMS. Het gaat in totaal om acht bedrijven in Nederland. 

Vrijdag 7 oktober kwam dan toch het bericht naar buiten dat de Douane de verdere uitrol van DMS 4.0 opschort. Dit in verband met aansluitproblemen op de debiteurenadministratie. De problemen zijn zo groot dat de kwaliteit op dit moment niet goed genoeg is om DMS 4.0 in te voeren. De Douane is zich er bewust van dat het uitstel een groot effect op het bedrijfsleven heeft en werkt hard aan het oplossen van de problemen. Er zal een nieuwe planning voor de uitrol van DMS 4.0 worden gemaakt. Hierdoor is de geplande einddatum van 30 juni 2023 niet meer haalbaar. De Douane gaat de gevolgen van dit uitstel met Europese Commissie bespreken.

Uitstel heeft niet alleen impact op het bedrijfsleven, maar ook op ons als softwareleverancier. De doorlooptijd en daarmee de (ontwikkel)kosten nemen door de problematiek bij de Douane flink toe. Naast de aansluitproblemen van de Douane ervaren wij ook vertraging in de oplevering van een deugdelijke testomgeving (BTO). Wij zijn net zoals softwareleveranciers afhankelijk van de BTO om de nieuwe DMS-berichtenuitwisseling goed te kunnen testen. Alleen op deze manier kunnen wij de juiste werking van onze software in combinatie met DMS garanderen. Er is dus werk aan de winkel voor de Douane.

Stratech Shipment: onze slimme software is DMS-proof!
Al meer dan 30 jaar leveren wij slimme software aan importeurs en exporteurs. Hiervoor bieden we verschillende oplossingen, waarvan Stratech Shipment onze nieuwste innovatie is.

Met Stratech Shipment kan je eenvoudig al jouw invoer-, transit- en uitvoeraangiften verwerken. Onze software is volledig DMS-proof. Meer weten? Lees dan verder op onze website.


Status overgang van GPA en SPA naar DMS 4.1

Onze ervaring is dat de meeste GPA-/SPA-vergunninghouders zich voorbereiden op de overgang naar DMS. Zij hebben in samenwerking met hun softwareleverancier en/of douaneadviseur hun logistieke en douaneprocessen in kaart gebracht en de nieuwe aangiftegegevens doorgenomen.

De uitvraag die de Douane heeft gedaan onder alle IIAA-vergunninghouders nadert zijn einde. Echter doordat de livegang van DMS 4.0 is uitgesteld zal ook de planning van de uitrol van DMS 4.1 veranderen. Hierdoor is de geplande einddatum voor invoering op 30 juni 2023 niet langer haalbaar. Uitstel betekent dat het bedrijfsleven onder minder druk de implementatie van DMS kan uitvoeren. Belangrijk hierbij is de Douane vroegtijdig te betrekken bij vraagstukken en dus uit te nodigen om je eigen implementatie-voorstel van DMS te bespreken, zodat je bij het herzieningsonderzoek niet voor verassingen komt te staan.

Inmiddels is de Douane wel begonnen met het testen van de standaard aanbrengberichten in DMS 4.1. Wij als softwareleverancier wachten op de beschikbaarheid van de Bedrijven Test Omgeving (BTO) om de uitwisseling van deze berichten met onze software te kunnen testen.

Als GPA-/SPA-vergunninghouder behoefte aan concrete informatie betreffende DMS 4.1? Informeer dan naar ons 7-stappenplan of word nu lid van de DMS Raad & Daad Alliantie

 

Auditfile Voorraad: vervanger van de voorraadverloop GPA 

Vergunninghouders IIAA die kiezen voor scenario C én die gaan werken met de zogenaamde ketenregeling, moeten naast DMS ook de nieuwe Auditfile Voorraad implementeren.

De Douane heeft op 14 april een webinar gegeven over de Auditfile voorraad. Dit webinar kan je hier terugkijken. Momenteel wordt in de werkgroep - waar wij onderdeel van zijn - samen met enkele IIAA-vergunninghouders een pilot uitgevoerd om zodoende vanuit de praktijk ervaring op te doen. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de toepassing van de ketenregeling. De resultaten worden verwerkt in de documentatie en toelichting bij de specificaties.

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩