Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Logistic-Navigation-Succesverhalen-CTA-Banner-Contact
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen Logistic-Navigation-Succesverhalen-CTA-Banner-Contact
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 01-10-2018

Export Douane
Jurjen Groeneveld

Senior Douane Consultant

Uitvoeraangiften; zelf doen of uitbesteden? (deel 1)

Uitvoeraangiften, zelf doen of uitbesteden? Deze vraag zal je je ongetwijfeld al eens gesteld hebben; ongeacht of je je douaneaangiften op dit moment zelf doet of juist uitbesteedt. Een keuze die voor elk bedrijf anders is. 

Niet alleen het aantal uitvoeraangiften, maar ook het kennisniveau binnen jouw organisatie, mogelijke (financiële) risico’s en actuele ontwikkelingen zoals het de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS beïnvloeden je keuze. Eén ding staat vast: als exporteur ben en blijf je altijd eindverantwoordelijk voor je eigen douaneaangiften. En dan maakt het niet uit of je kiest voor het zelf doen of uitbesteden ervan.

Als je deze keuze echter weloverwogen maakt, zal dit positief bijdragen aan je bedrijfsvoering. In deze driedelige blogreeks belichten we alle aspecten die belangrijk zijn voor het maken van een weloverwogen keuze tussen het zelf doen of uitbesteden van uitvoeraangiften.

Dan doen we de uitvoeraangiften toch mooi zelf!

Een veelgehoorde stelling is je eenvoudig zelf de uitvoeraangifte kan doen. Maar het is te kort door de bocht om enkel de argumenten 'douanesoftware borgt veel kennis' en 'het gaat maar om eenvoudige producten' te gebruiken. Een douane-expediteur die de aangiften voor je indient heeft toegevoegde waarde als het gaat om inhoudelijke kennis.

Echter, je bent als exporteur zelf eindverantwoordelijk voor jouw douaneaangiften. Ook al word je  vertegenwoordigt door een externe partij. Jouw verantwoordelijkheid is veelal onderbelicht en brengt risico’s met zich mee. Onderzoek dit en weeg dit dus zeker mee in jouw keuze.

DWU stelt eisen aan de kennis en kunde van exporteurs

Sinds 1 mei 2016 is het Douanewetboek van de Unie (DWU) van kracht. De implementatie ervan is in 2020 afgerond en is ook voor jouw organisatie van toepassing. Volgens het DWU moet je je ‘kennis en kunde’ aantonen als je de AEO-status hebt. Volgens deze AEO-eis moet je als exporteur beschikken over voldoende praktische vakbekwaamheid. Kennis en kunde dus.

Het verkrijgen en behouden hiervan is een belangrijk punt om bij stil te staan in jouw keuze tussen zelf doen en uitbesteden. Hierover in het volgende deel van deze blogreeks meer

Hoe maak ik nou de juiste keuze?

In de volgende twee blogs belichten we verschillende onderwerpen die van belang zijn voor het maken van een goede keuze. Het tweede onderwerp is ‘kennis en expertise’. Hierin komen zaken aan bod als: Welke kennis is noodzakelijk? Waar verkrijgen we deze kennis? en Wat is mijn verantwoordelijkheid?. In het derde en laatste blog gaan we in op verwerkingstijd, kosten en flexibiliteit. Op basis daarvan kun je de juiste keuze maken.

Stel je ter voorbereiding op ons tweede blog eens de vraag; ‘Waarom hebben we gekozen voor de huidige werkwijze voor uitvoeraangiften?’. En kijk aan het einde van deze blogreeks eens of dit nog steeds de juiste keuze is!

Uitvoeraangiften zelf doen

Wil je jouw uitvoeraangiften zelf verzorgen? Dan geeft ons whitepaper concrete handvatten voor alle stappen die je daarvoor moet doorlopen!

Download whitepaper

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩